Учени откриха първата в света истинска многоножка с рекордните 1306 крака

Подобното на струна същество е широко по-малко от милиметър, но дълго почти 10 сантиметра

16.12.2021 | 23:44 Редактор: Теодора Патронова
Учени откриха първата в света истинска многоножка с рекордните 1306 крака

Учени откриха първата в света истинска многоножка, се съобщава в проучване, в което се описва дълго, тънко и сегментирано същество с невероятните 1306 крака - повече от всяко друго животно в историята.

Многоножките са подтип сухоземни членестоноги включващ стоножките и техни родствени групи. Подобните на червеи страховити твари със стотици крака са известни като многоножки - име, което приблизително се превежда като "хиляди крака" - но досега не са открити такива с повече от 750.

Рекордният вид е открит на 60 метра под земята в сондаж в минна зона в Западна Австралия и е наречен Eumillipes persephone.

Подобното на струна същество е широко по-малко от милиметър, но дълго почти 10 сантиметра и има "конусовидна глава с огромни антени и човка за хранене", се казва в изследването. То също така няма очи и е безцветно - черти, характерни за животни, които прекарват целия си живот под земята.

"Многоножката се заравя, като разтяга разтегливото си тяло и така го прави по-тънко, за да се вмести в малки пукнатини", казва Марек. "Многото крака задвижват тялото и отварят малки пукнатини и цепнатини."

Коментирайки откритията, специалистът по насекомите Андре Нел, който не е участвал в изследването, определя новото животно като забележително.

"При насекомите, обитаващи кухини, обикновено се срещат по-скоро удължени крака, отколкото удължени тела", каза той пред АФП.

Специалистът допълни, че откритието е обнадеждаващо за биоразнообразието, особено в район, който вероятно е бил засегнат от минната дейност.

"Вероятно има цял спектър от животински свят, който може да бъде открит в този район", каза той.

В изследването се отбелязва, че многоножките са били едни от най-ранните животни на Земята, дишали въздух, а някои изчезнали видове са достигали дължина над два метра. Те играят жизненоважна роля в екосистемите, които обитават, като се хранят с детрит (органична материя, която се получава при умирането на организмите или в резултат на жизнената им дейност - всички неживи разпадащи се части на организми и техните екскременти - бел. ред.) и рециклират хранителни вещества, пише БГНЕС.

Малките многоножки се излюпват само с четири крака, но могат да продължат да развиват нови сегменти с нови крака до зряла възраст.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК