Лесен начин за профилактично прочистване на белите дробове

Не подценявайте терапията с пара

12.12.2021 | 15:15 Редактор: Елеонора Танева
Лесен начин за профилактично прочистване на белите дробове

Поддържането на белите дробове в добро здраве е от голямо значение за цялостното състояние на организма. Прочистването им може да бъде много полезно за хора, които пушат, такива, които постоянно са изложени на различни въздушни замърсители и такива с хронични заболявания на дихателната система.

Данни на Световната здравна организация показват, че излагането на замърсен въздух убива до 4,2 милиона души по света всяка година. Тютюнопушенето е причина за смъртта на един на всеки пет души в САЩ.

В белите дробове се събира слуз, която улавя попадналите там микроби или патогени. Това допринася за чувството на тежест. Някои методи могат да отворят дихателните пътища, да подобрят капацитета на белите дробове и да намалят възпалението.

Най-популярна е терапията с пара.

Тя включва вдишване на водна пара, която спомага на дихателните пътища да се отворят и да изтече слузта.

При хората с респираторни заболявания симптомите се засилват при студено и сухо време. Този климат може да изсуши лигавиците в дихателните пътища и да ограничи притока на кръв, информира puls.bg.

При вдишването на пара се добавя топлина и влага към въздуха, което може да подобри дишането. Този метод осигурява незабавно облекчение и да помага на хората да дишат по-лесно.

Този метод предизвиква само временно облекчаване на симптомите. Той е начин за пречистване, който не е за пренебрегване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК