fallback

Идея за празниците: Пуйка с ябълков сок

Загрейте фурната на 160-170 градуса

09.12.2021 | 13:17 Автор: Искра Ангелова

Ето едно прекрасно ястие за посрещане на коледните и новогодишните празници.

Продукти:

- 1 пуйка (около 5 до 7 кг)

- 5 л вода

- 3 л ябълков сок

- 340 г морска сол

- 200 г захар

- 4 с.л. зехтин

- ¼ ч.л. сушена мащерка

- ¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо

Приготвяне:

Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.

Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио, рецепта az-jenata.bg.

Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback