Как да постигнем дълголетие чрез здравословни навици?

Диетите и широко рекламирани лекарства и добавки няма да ни помогнат да се радваме на дълголетие

28.11.2021 | 09:20 Редактор: Теодора Патронова
Как да постигнем дълголетие чрез здравословни навици?

Модните диети и широко рекламирани лекарства и добавки няма да ни помогнат да съхраним здравето си и да се радваме на дълголетие, ако не обърнем внимание на начина си на живот и не се постараем да си създадем някои здравословни навици.

Здравето на сърцето започва с хранителния модел, към който се придържаме дългосрочно. Този съвет от Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания (AHA) е част от разработените от тях насоки за хранене с цел подобряване на здравето на сърцето и така желаното от всички нас дълголетие.

Според насоките има 10 основни характеристики в модела ни на хранене, които са базови за здравето на сърцето. Сред тях са: комбинирането на балансираната хранителна диета с умерена спортна активност; повече плодове и зеленчуци като източник на нужните ни хранителни вещества вместо широко рекламираните хранителни добавки; прием на пълнозърнести храни; намаляване на солта и скритата захар в храните; ограничаване на алкохола и на консумацията на преработени и храни и др. 

Ако искаме да поддържаме здравето на сърцето си с напредването на годините, не бива да се изкушаваме от драстични промени въз основа на модерни диети. От асоциацията съветват промените, които правим, да бъдат модулирани внимателно спрямо стила ни на живот, така че да успеем да превърнем моделите за здравословно хранене в дългосрочни навици, без значение на каква възраст сме. 

AHA отбелязва също така, че от началото на Ковид-пандемията се наблюдава промяна в хранителните навици във връзка с периодите на локдаун и повишените нива на изолация – повишаване на консумацията на доставена храна до дома, което е голямо преимущество, но не винаги е здравословен избор. 

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК