Поскъпване в строителните материали кара цените на жилищата да растат

Другият фактор са привлекателните банкови условия и активното търсене

16.11.2021 | 22:47 Редактор: Теодора Патронова
Поскъпване в строителните материали кара цените на жилищата да растат

Цените на жилищата у нас продължават да растат. Факторите за повишаването на цените са поскъпването на строителните материали, привлекателните банкови условия и исторически ниските лихви по ипотечните кредити, активното търсене, повишените цени на тока и по-големите общи части, пише агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate в свой анализ за третото тримесечие.

Голяма част от инвеститорите, които изчакваха със започването на нови проекти в средата на 2020 г., вече търсят нов парцел за жилищни проекти, сочат наблюденията на агенцията.

През третото тримесечие на 2021 г. сделките с имоти у нас нарастват с 19% спрямо същото тримесечие на 2020 г., а за София ръстът е с 25% на годишна база.

[sc: relatedarticles ids:240284 /

В същото време броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в страната намалява с 6,8% в сравнение със същия период миналата година. Един от факторите за спада е забавянето на много проекти покрай мерките за овладяване на пандемията и съпътстващите я административни забавяния.

]През третото тримесечие на 2021 г. продължават да се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Основен интерес представляват жилища след акт 14, а тези на "зелено" са атрактивни при добри ценови условия или гъвкава схема на плащане.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК