Хормонът на зависимостите: Как ни влияе допаминът?

Той допринася за двигателните функции, настроението и дори за вземането на решения

26.10.2021 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Хормонът на зависимостите: Как ни влияе допаминът?

Допаминът е хормон, който предизвиква чувство на удовлетворение и радост. Той участва в неврологични и физиологични процеси в организма и допринася за двигателните функции, настроението и дори за вземането на решения. Свързва се и с някои двигателни и психични разстройства.

Допаминът е невротрансмитер, който се произвежда в мозъка. Принципно той действа като химически пратеник (изпраща сигнали) между невроните. Допаминът се освобождава, когато мозъкът очаква "награда".

Когато човек започне да свързва определена дейност с удоволствие, само спомен или очакване може да бъде достатъчно, за да повиши нивата на допамина. Това може да бъде определена храна, секс, пазаруване или почти всичко, което човекът харесва.

Освен функцията да предизвиква удоволствие допаминът участва в много други функции на тялото. Те включват кръвоток; храносмилане; функцията на сърцето и бъбреците; памет и фокус; настроение и емоции; контрол на движението; възприятие на болка; функцията на панкреаса и регулиране на инсулина; поведение, търсещо удоволствия; сън; реакция на стрес

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК