Sotheby's пуска на търг рядко платно на Ботичели с начална цена 40 млн. долара

"Човекът на скръбта“, изобразяваща възкръсналия Христос, датира от около 1500 г.

10.10.2021 | 06:30 Редактор: Георги Донков
Sotheby's пуска на търг рядко платно на Ботичели с начална цена 40 млн. долара

Аукционната къща Sotheby's обяви, че ще продаде датираща от 16 век картина на италианския художник Сандро Ботичели "Човекът на скръбта“, изобразяваща възкръсналия Христос, датираща от около 1500 г. Прогнозата за цената на шедьовъра е 40 милиона долара, но експертите смятат, че тази сума ще бъде далеч надхвърлена.

Очаква се "Човекът на скръбта“ да повтори успеха на друга известна творба на Ботичели "Портрет на млад мъж с медальон“. Той беше продаден в Sotheby's New York за 92 милиона долара през януари 2021 г., с което бе поставен нов рекорд за цените на картините на италианския художник. Преди това с двойно надвишаване на прогнозата бе продадена през 2013 година картината "Богородица с младенеца Христос и младия св. Йоан Кръстител“. Тя бе закупена за 10, 4 млн долара със стартова цена на търга от 5 милиона долара, пише БГНЕС.

Sotheby's отбелязва, че "Човекът на скръбта“ е "знаков шедьовър на късния Ботичели“. В края на 15 и началото на 16 век се засилва вярата на вече възрастния Ботичели. Той започва да създава платна на религиозна тематика, които се различават от по-ранните му творби, написани главно по искане на флорентинските благородници.

Сега картината е представена в Хонконг, където ще остане до 11 октомври. След това ще бъде показана в Лос Анджелис, Лондон и Дубай, преди да замине за Ню Йорк. Именно там през януари 2022 г. ще се проведе търгът на произведения на стари майстори. 

Портретът "Човекът на скръбта" е в частна колекция от 1963 година. Тогава тя е придобита от колекционер за 10 000 лири стерлинги. През изминалия половин век картината е била излагана публично само веднъж - през 2009 г. на специална изложба в Художествения институт "Штедел“ в германския град Франкфурт на Майн.


Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК