Те са малки, но искат да знаят всичко за Космоса

Български деца зададоха въпроси на астронавти от Международната космическа станция

26.07.2021 | 19:39 Редактор: Елеонора Танева

За първи път български деца разговарят с астронавти от Международната космическа станция. Инициативата се провежда под надслов "Ало, Космос! Говори България!".

32–ма български ученици и студенти изпратиха видео въпроси до астронавтите от МКС. От общо 203 въпроса специална комисия избра 15, които бяха изпратени на астронавтите Марк Вандехейи и Тома Песке. Автор на един от селектираните въпроси е 9-годишната Адриана, която мечтае да създава роботи. 

"Знам, че е изпратена българска апаратура в Космоса и попитах каква е тя и какви резултати дава", вълнува се Адриана.

Сред избраните въпроси е и този на 10-годишната Дария, която мечтае да посети Марс. 

"Исках да ги попитам колко жени астронавти има и кога децата ще могат да пътуват в Космоса", заяви Дария.

Татяна Иванова и била участник с въпрос в двете издания на Спейс Кемп в Съединените щати и Турция. Тя взима участие и в събитието "Ало, Космос! Говори България!", но този път като лектор. След редица прочетени книги за Космоса Татяна няма въпроси към Марк Вандехейи и Тома Песке, но има към българския политически елит.

"Въпросът, който бих задала на нашите политици е "Защо не сме пълноправен член на Европейската космическа агенция". Според мен в България имаме много велики учени, просто не сме достатъчно подкрепяни", коментира Татяна Иванова. 

На еднодневния форум участва и професор Христо Пимпирев, който разказва за Антарктида, като земния път към Космоса.

"Там са поставени телескопи, които правят изключителни открития за Вселената, за това откъде идваме и къде ще отидем", сподели проф. Пимпирев.

Разговорът с международната космическа станция е по идея на Атлантическия клуб в България, чиято цел е да разпали въображението на следващото поколение и развитието на науката в страната.

"Това, което разбрахме по време на сесията с МКС е, че разстоянието от София до МКС е колкото от София до Варна, така че не е трудно да отидем там. От тук нататък през Атлантическия клуб, който навърши 30 години, постигнахме 3 мети - влизане в НАТО, в ЕС, постоянно присъствие на Антарктида. Надявам се следващата крачка да бъде връщане в Космоса", заяви президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК