Трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто е опасно

Без тях нормалното протичане на процесите в тялото ни е немислимо

26.07.2021 | 12:47 Редактор: Жаклина Иванова
Трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто е опасно

Ако следвате популярните нисковъглехидратни режими, вероятно сте ограничили драстично приема на иначе така полезните плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива. Ограничаването на приема на въглехидрати може да е полезно за някои хора заради здравословното им състояние, но то със сигурност не е препоръчително за всеки.

Преди да предприемете нисковъглехидратен режим на хранене е добре да се консултирате с лекар, защото трайното намаляване или изключване на въглехидратите от менюто има своите силно негативни ефекти.

Въглехидратите са основният източник на енергия. Тялото ни е конструирано така, че да черпи енергия най-бързо и лесно от въглехидратите, които ядем. Когато не приемаме достатъчно от тях или ги изключим напълно, тялото се обръща към другите макроелементи в храната за помощ – протеините и мазнините.

Въглехидратите са и основната храна за мозъка. Ето защо, ако приемате прекалено малко или никакви въглехидрати, мозъкът може да започне да страда. Възможно е да изпитвате силна умора, замъгляване на паметта, затруднения в съсредоточаването.

Въглехидратите поддържат почти всяка жизнена функция. Без тях нормалното протичане на процесите в тялото е немислимо или поне не и без лекарско наблюдение.

Ако искате да ограничите въглехидратите, преди всичко трябва да разберете, че някои въглехидрати са по-добри и полезни от други. Полезните въглехидрати се срещат в естествените източници – плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови, варива.

Според livestrong.com има четири основни типа въглехидрати. Те са прости, сложни, нишесте и фибри. Най-добре би било да ограничите простите въглехидрати. Те доставят най-малка хранителна стойност на организма, а предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар. А най-добре би било да ограничите простите захари, особено добавените такива. От тях тялото ви съвсем няма нужда. Това са тестените изделия от бяло брашно, бялата захар и производните им.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК