Силата на мечтите: Двама млади русенци изкачиха на ръце 894-те стъпала до Шипка

Целта им бе да поставят рекорд в Книгата на Гинес за тази дисциплина

21.07.2021 | 19:08 Редактор: Жаклина Иванова

Двама млади русенци изкачиха в стойка на ръце 894-те стъпала към Шипка и слязоха по същия начин. Целта им бе да поставят рекорд в Книгата на Гинес за тази дисциплина. Така двамата младежи Пламен и Калоян си поставят предизвикателството и го изпълняват успешно.

"Постижението на Шипка е изкачване на 824 стъпала за период от 2 часа. Подобрих времето си с един час от миналогодишния ми опит, а моят приятел Калоян Стоянов слезе за 1 ч.и 27 мин.", каза Пламен Атанасов.

"На мен ми беше интересно да пробвам обратното - той изкачва, аз слизам. Досега не бях дори и правил тренировка по слизане на стъпала. Единствено ежедневна тренировка тип стойка на ръце. Решихме заедно да направим това предизвикателство общо", сподели Калоян.

Младите спортисти вече са регистрирали постижението си и очакват отговор за поместването му в книгата "Рекордите на Гинес". И за двамата това е предизвикателство. Пламен Атанасов вече е автор и на две книги на спортна тематика, чиито издание е с благотворителна цел.

"Книгата е на тема тренировки със собствено тегло - калистенис - изкуството да владееш тялото си. Благотворителната цел на книгата е изграждане на спортни площадки в русенските училища. Също така има и втора благотворителна кауза - за братовчедка ми - Ивелина Димитрова. Тя е прикована от над 10 години в инвалидна количка. Част от сумата от продажбите ще бъде дарена в нейната дарителска сметка", сподели той.

Безвъзмездни са и тренировките, които младежите организират за хората в Русе два пъти в седмицата.

"Идеята също е да няма никакви оправдания, че залата е затворена, че трябва да се тренира с тежести. Вашето собствено тегло е напълно достатъчно. Носите го през целия си живот", добави младият спортист.

Пламен и Калоян тепърва предстои да работят отборно и в други впечатляващи проекти.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК