Български владетели красят спирки в "Люлин", идеята: Родолюбието да спре вандалите

Инициативата носи името "Велика България“

19.07.2021 | 19:03 Редактор: Десислава Атанасова

Ликове на български владетели и кратки разкази преобразиха 11 автобусни спирки в столичния квартал "Люлин". Инициативата носи името "Велика България“. В нея обединяват усилия районната администрация и Местната комисия за борба с вандалските прояви.

На пръв поглед обикновена автобусна спирка, а всъщност страница от учебник по История на България.  Жители на квартала с гордост  ги определят като "място за просветление и пазител на националната памет" и вярват, че тази красота ще спре вандалите.

"Положително е като решение. - Вие отделихте ли време да прочетете какво пише? Да, отделих. Български царе са и е показана карта на държавата по това време с какви граници е била интересно е", каза Васил. 

"Чувствам се малко притеснена, но с гордост и като българка, ми изпълват душата - като гледам надписите направени тук на спирката. Аз мисля, че хора с добро съзнание и възпитание няма да посегнат на тази красота и спомени от миналото, които са написани", надява се Мария.

Спирките, пазители на българска история, са по автобусните линии 111, 108 и 310. Всяка една разказва история за бележити владетели - от времето на Хан Аспарух до управлението на Цар Борис трети. А целта - да запазят спирките от вандалски актове и да накарат хората да забравят за малко за смартфоните и да погледнат към българската история.

"Момента е много подходящ, това е важно да се уточни. Аз толкова фрагментирано и разединено общество не съм виждал, връщайки се ретроспективно в българската история, ще видим, че моментите, в които българската държава е била най-силна, е именно в момента на обединение в моменти, в който тогавашните владетели с целия им авторитет са се грижили инвестирали са, полагали са усилие. Това всъщност е доказало и мисля, че е един добър урок за нас, че трябва да вървим в същата посока, ако искаме да имаме силна българска държава", разказа Милко Младенов - кмет на СО район ''Люлин''. 

Родолюбието и уважението към историята обаче не достигат до съзнанието на всички. 3 от спирките вече са станали обект на вандалски прояви. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 1
И. ЕНЧЕВ
преди 2 години
А колко пари потрошихте. На гол г.... ЧИФТЕ ПИЩОВИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Вижте българския владетел Крум как е изобразен, както и неговите хора на масата, Крум е русо-червенокос, по-голямата част от болярите са със светли коси, дори руси коси , по-рядко са с кестеняви коси, а много рядко с черни коси, цар Борис втори, също са го наричали "червенобрадия" , ЗАЩО ВИНАГИ рисувате царете и князете ни с черни коси и бради???????????? Поне да бяхте попитали някой историк, да ви събере и даде информация, има и средновековни описания на някои българските владетели и дворци! Сигнализирай за неуместен коментар