Късмет за милиони: Мъж откри златно съкровище, докато си плеви градината

Все повече британци търсят ценности с детектори за метал в дворовете си

14.07.2021 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Късмет за милиони: Мъж откри златно съкровище, докато си плеви градината

Мечтата за лесно забогатяване накара мнозина британци да грабнат детектори за метал и да търсят съкровища из поля и гори.

По време на двата локдауна миналата година търсенето с метални детектори беше изцяло забранено. Затова иманярите започнаха да претърсват собствените си градини и парцели. 

Усилията им бележат значителен успех.

Британският музей съобщи, че само през тази година са били регистрирани 47 000 находки, като над 90% от тях са били открити именно с помощта на детектори за метал.

Сред откритите съкровища са 63 златни монети и една сребърна монета от края на 15 и началото на 16 век. Градинар се натъкнал на тях, докато изкоренявал плевели. Британският музей няма отговор на въпроса как съкровището, което е било ценно и за своето време, се е озовало в тази градина.

Напълно необяснимо е и това как 50 златни монети Кругерранд от времето на апартейда в Южна Африка са се озовали в една градина в Милтън Кейнс.

Всеки, който попадне на ценна находка, е длъжен по закон да информира местните власти. След това археолозите организират съхраняването на находката и датирането ѝ, пише "Дойче веле".

Впоследствие се определя стойността на открития обект, както и каква сума се полага на онзи, който е открил съкровището.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


5
0 rate up comment rate down comment 1
Анна Славова.
преди 2 години
Не бих го обявила При, положение че, съм ги намерила в Собствения имат. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 4
Няама значение
преди 2 години
О бе яа не се излагате всичко е прокалнато много ще страдате аз вече истрадах достатъчно като вида подобни монети се сещащ за едно село румяанцево и там има много по скалите не искам дори да виждам тези монети Сигнализирай за неуместен коментар
3
15 rate up comment rate down comment 7
Кавунь
преди 2 години
Един пич, намери 11 бр златни монети още от римско време и понеже го беше страх да ги продаде за много пари и после да го гепят куките, взе, че ги претопи да не се знае, че са монети и продаде златото за материал на много по ниска цена от колкото можеше да вземе от някой колекционер. Той искаше да ги предаде и да си вземе наградата, но нещата стоят по друг начин и затова никой няма да предаде каквото намери. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 4
Penka
преди 2 години
I kakvo ako namerim neshto davi sobshtim taka DA imate kakvo DA pishete slet Tova shte napravim nqkoe interv Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 10
Човек?????
преди 2 години
АЗ години наред търся по музеите моите златни откраднати монети но те имат символ,който ги докосне,животът му е в опасност Сигнализирай за неуместен коментар