Емоционално пред Bulgaria ON AIR: Ричард Клайдерман за музиката и цената на успеха

"Има много пианисти, които са 1000 пъти по-добри от мен, но не им се дава шанс", смята виртуозът

01.06.2021 | 07:34 Редактор: Тодор Петров

Виртуозът на пианото Ричард Клайдерман - с два концерта в България. След едногодишна пауза заради Ковид пандемията, обичаният по цял свят музикант избра страната ни за първите си сценични изяви. 

Концертите на Клайдерман у нас са в София (днес, 31 май) и Пловдив (29 май). За първи път той гостува в града под тепетата, а концертът му се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. 

Животът му е музика, а пианото - най-верният приятел, виртуозът на клавишите Ричард Клайдерман докосва сърцето с романтичните си изпълнения. Последните няколко десетилетия той прекарва на сцената, но пандемията от Ковид-19 изцяло променя живота му и забързания му ритъм. И така сцена става домът му в Париж. 

"Това ми се случва за първи път от повече от 40 години - да не пътувам, да нямам концерти, да си стоя вкъщи. Много работих у дома, правих аранжименти, възползвах се от времето да създам нови парчета. И един ден не минаваше без да свиря. Добре че беше музиката, съпругата ми", сподели пианистът специално за Bulgaria ON AIR.

През периода на изолация най-вярната му публика е неговата котка. Споделя, че пандемията има и добра страна, тъй като се отдава на занимания, за които преди не е имал време. След падането на ограниченията най-емоционална е срещата с майка му. 

"Имах възможност да посетя майка ми, не я бях виждал от близо 8 месеца. Много специална беше тази среща. Тя вече е свикнала да е сама, но сега беше по-различно, по- емоционално. Но тя е в течение на случващото се в света и беше засегната също както всички хора", каза виртуозът на пианото.

Вярва, че ваксината носи надежда и че животът скоро ще поеме в нормалния си ритъм. И признава, че пандемията му е дала важен урок. 

"Научих се да бъде търпелив, да вярвам, да бъда оптимист и да гледам на хората по един по-различен начин. Да съм по-близо до близките си. Аз винаги съм бил много мил с хората, а сега съм още повече", подчерта Клайдерман. 

Той свири на пиано от 6-годишна възраст, а пиесата "Балада за Аделин" го превръща в световна звезда. Признава, че и в най-смелите си мечти не е очаквал такъв успех. И е категоричен - той се дължи на талант и голяма доза късмет. 

"Има хиляди пианисти по света, които са много талантливи и 1000 пъти по-добри от мен, на които не се дава шанс да имат една десета от моя успех", категоричен е Клайдерман.

"Много съм доволен, че в България отново ме посрещнаха с отворени обятия", отбеляза пианистът.

Спечелил си прозвището Принцът на романса, Клайдерман печели сърцата на публиката по цял свят. Споделя, че музиката му помага да преодолее както стреса от пандемията, така и да потуши мъката от големите загуби в живота.

"Загубих дъщеря си, тя почина преди няколко години и когато трябваше да направя концерти, музиката ми помогна да превъзмогна тази мъка. Когато имам тревоги, също благодарение на музиката аз забравям поне за малко тревогите и проблемите", откровен е пианистът.

Въпреки болката, Клайдерман признава, че в живота му има повече бели клавиши отколкото черни, защото гледа с надежда. Определя живота си с една дума - щастие, но три пъти щастие, щастие, щастие.

А то зависи от малките неща. 

"Да съм със семейството си, близките ми да са добре, публиката ми да дава своята любов и доверие", убеден е Клайдерман.

Вижте във видеото цялото интервюто на Теодора Георгиева с Ричард Клайдерман.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Минетков
преди 2 години
Ще видим, дали дотогава ще остане някоя отворена концертна зала ! Сигнализирай за неуместен коментар