Писмо, написано от Айнщайн, бе продадено на търг за 1,2 млн. щатски долара

Това е около три пъти повече от очакваната стойност

22.05.2021 | 22:47 Редактор: Юлия Христова
Писмо, написано от Айнщайн, бе продадено на търг за 1,2 млн. щатски долара

Писмо, написано от Алберт Айнщайн, в което той изписва ръчно своето уравнение E = mc², се продаде на търг за цена от 1,2 милиона щатски долара (985 000 евро) или около три пъти повече от очакваната стойност, съобщи базираната в Бостън RR Auction.

Архивисти от проекта "Документи на Айнщайн“ в Калифорнийския технологичен институт и Еврейския университет в Йерусалим казват, че има само три други известни примера за ръчно изписване от Айнщайн на известното уравнение. Писмото, четвъртият известен пример, е единственото, което е част от частна колекция. Първоначално се очакваше то да бъде продадено за 400 000 долара, но беше продадено на крайна цена от 1 243 707 долара, съобщи „Дойче Веле“.

Писмото е "важно както от холографска, така и от физична гледна точка, тъй като показва мисленето на Айнщайн върху един от най-основните от всички физични въпроси", се казва в изявление на RR Auction и се добавя, че "търсенето на" единна теорията за полето е "погълнала последната третина от живота на Айнщайн."

Уравнение, променящо играта

Уравнението, което означава, че енергията се равнява на масата, умножена по скоростта на светлината на квадрат, промени разбирането за физиката, като показа, че времето не е абсолютно и че масата и енергията са еквивалентни.

Ръкописното писмо е адресирано до колегата му физик д-р Лудвик Силберщайн и е от 26 октомври 1946 г. Силберщайн е известен колега и критик на някои от теориите на Айнщайн. Писмото е било част от личните му архиви, които били продадени от членовете на семейството му, пише БГНЕС.

„На вашия въпрос може да се отговори с формулата E = mc²“, пише Айнщайн. "Убеден съм, че това (или формулата, коригирана по отношение на радиуса на масите) не може да помогне за хвърляне на светлина върху атомните константи. За това първо трябва да има теория, която съдържа правилното обединяване на гравитацията и електричеството."

Първоначално пет страни кандидатстваха по офертата, но след като цената достигна 700 000 долара, трима от кандидатите отпаднаха от търга, който започна на 13 май и приключи в четвъртък. Купувачът на писмото не е публично оповестен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК