Конспиративна теория: Бил ли е отровен Наполеон Бонапарт?

След изследване на кичур коса от трупа на Наполеон са установени високи нива на арсен

27.04.2021 | 22:52 Редактор: Здравко Черкезов
Конспиративна теория: Бил ли е отровен Наполеон Бонапарт?

Вече две хиляди години конспиративните теории около смъртта на Наполеон Бонапарт не стихват. По официални данни прочутият военачалник е починал на 5 май 1821 г., по време на изгнанието си на ветровития южен остров Света Елена. От аутопсията, извършена от британските му похитители, причината за смъртта е рак на стомаха, но още тогава мнозина подлагат на съмнение правдоподобността на тази експертиза.

Ето как митовете за смъртта на френския император, остават живи и до днес…

Най-често спряганата хипотеза сред французите е, че Наполеон е бил отровен или от британците, или от неговия довереник граф Шарл дьо Монтолон. Като общото мнение е, че предполагаемото убийство е извършено от френски роялисти, решени да предотвратят завръщането на императора у дома.

В подкрепа на тези хипотези е химичен анализ от 2001 г., в който след изследване на кичур коса от трупа на Наполеон, са установени високи нива на арсен.

Година по-късно обаче френското научно списание "Science et Vie", оспори това становище, като уточни, че от кичури коса на императора взети през 1805 г. (преди първото му поражение през 1814 г.), също е установено наличието на химичния елемент.

Всички проби съдържат масивни дози арсен, вариращи от 15 до 100 части на милион (ppm), в сравнение с нормалното ниво от само 0,8 ppm арсен. Максималната граница, която се счита за безопасна, е 3 ppm.

Най-вероятно плешивият император е използвал продукт, който е съдържал големи количества арсен, но това не е причината за смъртта му.

Четете за останалите конспиративни теории около смъртта на Наполеон Бонапарт в Dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК