Полярните изследователи от 29-ата антарктическа експедиция стъпиха на родна земя

Те прекараха почти месец по-дълго от очакваното в базата на остров Ливингстън

19.04.2021 | 19:38 Редактор: Искра Ангелова

Шестимата полярни изследователи от националната арктическа експедиция кацнаха на родна земя. Те прекараха почти месец по-дълго от очакваното в базата на остров Ливингстън, тъй като чилийският кораб, с който трябваше да си тръгнат, беше под карантина.

Членовете на българската полярна експедиция се прибраха с месец закъснение, след като чилийският ледоразбивач, с който трябваше да отпътуват от от остров Ливингстън, беше карантиниран заради положителни проби на част от екипажа.

"Бяхме подготвени за всяка една такава новина, тъй като тази година и тръгването ни беше трудно и всяка една новина за нас беше предпоследна. Момчетата като им съобщавах някаква новина - въобще не бързаха да се радват, даже така леко с ъгълчето на устата ми се подсмиваха", каза командир на базата ни "Св. Климент Охридски" Йордан Тодоров.

На 14 април полярниците отплават за остров Кинг Джордж, където има няколко целогодишни бази и летище. Чилийският военен кораб "Лаутаро" променя курса си и спасява групата, останала без запаси от храна и гориво. 

Приключенията продължават и в база "Ескодеро" с земетресение магнитуд 5.5 по Рихтер.

"Интересно беше, спорехме дали е земетресение или вятърът ни бута къщата, но се установи, че е земетресение, защото беше доста смущаващо", допълни Тодоров.

Противоепидемичните мерки за дезинфекция и дистанция на остров Ливингстън са различни, но всички участници в 29-ата национална арктическа експедиция се завърнаха с усмивки и в отлично здраве.

"Конкретно на острова тези правила не се спазваха и не работеха, защото ние имахме абсолютно напълнена програма откъм неща, които трябваше да завършим. Това налагаше буквално понякога работа от тъмно до тъмно в дните, когато времето там позволява, защото не всеки ден ставаше за работен, така че Ковид правилата и подготовката за дезинфекция на помещения бяха предвидени, но не се наложи така че аз съм много доволен от този факт", коментира д-р Атанас Пелтеков.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК