Първият холандски музикален фестивал в ерата на Ковид-19

Експеримент, който цели да провери дали събитията на живо могат да се провеждат безопасно

03.04.2021 | 17:11 Редактор: Тодор Петров
Първият холандски музикален фестивал в ерата на Ковид-19

На 20 март 2021 г. холандското село Бидингхейзен посрещна десетки посетители за първи път от август 2019 г. насам. В района, обикновено се провежда един от най-големите и обичани фестивали в Нидерландия - Lowlands, който липсва на повече от 55 000 холандци и чужденци, които го посещават всяка година.

Този път обаче на територията на събитието са допуснати само 1500 души, които участват в експеримента "Back to Live" или „Обратно към нормалния ни начин на живот“ - съвместна инициатива на Холандската индустрия за нощни забавления и Националното правителство, която проверява дали е възможно да се провеждат безопасни събития на живо по време на пандемия.

Всички участници са били тествани за Ковид-19 48 часа преди да влязат на територията на фестивала, а 150 бързи теста са били направени на случаен принцип на входа, от които само 26 са били положителни и хората не са били допуснати. След като влизат вътре, всички трябва да носят устройства за проследяване на движенията и да изтеглят приложение за локализация, за да се следят движенията им и моментите им на контакт. Маските за лице също са задължителни, но без изненада всички са били свалени минути след началото на партито. Никой не ги е спрял. Единственото място, на което хората са спазвали указанията за маски, е било покрай пресата и отразяващите събитието медии.

На 15 декември Холандското правителство затваря всички несъществени предприятия, а в края на януари налага полицейски час в цялата страна. Баровете и ресторантите са затворени от средата на октомври. Ограниченията са посрещнати с бурни протести в много холандски градове, където хората нахлуват в магазини и подпалват автомобили. Разрушени са и множество центрове за тестване. За щастие, училищата са вече частично отворени и някои мерки са облекчени, но секторът на нощните заведения вероятно ще бъде последният, който ще отвори отново.

„По време на пандемията остарях с 50 години и прекарвах неделните дни в легнало кресло, четейки книги, слушайки барокова музика и занимавайки се от време на време с проекти за подобряване на дома. Така че не е изненадващо, че ми отне известно време и няколко шота, за да се върна на дансинга с Бенджамин Бътън.“ – споделя журналистът на ViceNews, Tим Фраанйе.

За много от участниците, това е било първото мащабно парти, на което са присъствали -или поне първото законно такова. Те са се борили със скуката в продължение на месеци, далеч от семейства и приятели и заседнали в еднообразните им ежедневия, мечтаейки за деня, в който ще изпитат чувството за свобода отново, пише vice.com.

„Докато нашите учени работят усилено, за да надхитрят вируса с ваксини, е добре да знаем, че алкохолът и ритъмът са достатъчни, за да заличат временно една година скука и травми. Доколкото знам, човечеството се е справило с тази задача. Ще се възстановим - в медицинско и психическо отношение.“ – допълва още Тим.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: БГНЕС