Защо в Китай забраниха излъчването на "Оскари" 2021?

За първи път от 50 години - Хонконг няма да предава церемонията

30.03.2021 | 10:16 Редактор: Десислава Атанасова
Защо в Китай забраниха излъчването на

Предстоящата церемония по раздаването на наградите "Оскар" няма да бъде излъчена в Хонконг за първи път от повече от 50 години, въпреки факта, че територията се състезава в категорията за най-добър международен филм за филма "По-добри дни" и че друг кандидат за късометражен филм прави преглед на антиправителствените протести през 2019 г., пише БГНЕС, като "Дойче Веле“, позовавайки се на холивудската специализирана преса.

В изявление, взаимствано от пресата в Холивуд, каналът TVB потвърди, че няма да излъчи церемонията, както прави от 1969 г. насам. Решение, което според него, е "чисто търговско", но съвпада с цензурата, наложена от китайското правителство срещу късометражния филм.

В началото на месеца Китай поиска от местните медии минимално отразяване на предстоящите Оскари ", за да се избегне смущение и в името на политическата коректност", съобщава хонконгският ежедневник "Apple Daily“.

Въпреки това, каналът TVB, най-важният телевизионен канал в полуавтономния регион, има тенденция да се ползва с по-голяма автономия по отношение на решенията за покритие в останалата част на Китай, тъй като е частна компания, в която правителството е само частичен акционер от 2015 г.

36-минутният "Do Not Split" е номиниран за наградата за най-добър документален филм, която ще бъде обявена на 25 април.

Документалният филм, режисиран и продуциран от Андерс Хамър, показва основно версията на протестиращите за случилото се по време на протестите, които се стремят да подобрят демократичните механизми в полуавтономния град, но които обикновено завършват с жестоки конфронтации с полицията.

В категорията за най-добър филм е номиниран "Nomadland“, от китайско-американския режисьор Клоуи Джао (номинирана и за най-добър режисьор). Тя първо е била гордост в Китай като първата азиатка, удостоена с награда за най-добър режисьор в надпреварата за наградите "Златен глобус“.

Въпреки това, малко след това еуфорията се превръща в гняв сред някои китайски мрежи, когато става известно, че Джао казва в интервю, публикувано през 2013 г., че Китай е "място, където навсякъде има лъжи“, което остави премиерата на филма под въпрос в азиатската първа сила. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Стойко
преди 1 месец
Щото Оскара е жълт, а там са все жълти Сигнализирай за неуместен коментар