Може ли обикновената настинка да ни защити от Ковид-19?

Изследователи установяват, че тя предизвиква вроден имунен отговор

24.03.2021 | 14:52 Редактор: Жаклина Иванова
Може ли обикновената настинка да ни защити от Ковид-19?

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу Ковид-19.

Изследвания, проведени от университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, заявяват от университета, цитирани от БГНЕС.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, "видът и тежестта" на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Учените са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

"Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса Ковид-19, SARS-CoV-2", заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

"Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от Ковид-19", информира проф. Мурсия.

"Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу Ковид-19", допълни още тя.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК