Семейство лекари от Бургас с номинация за "Оскар" за късометражен филм

Проф. Илиян Иванов и д-р Дана Проданова – двама души, отдадени на медицината и изкуството

20.03.2021 | 19:20 Редактор: Ралица Братанова

Семейство български лекари с номинация за "Оскар" за късометражен филм. Те са асоциирани продуценти към филма "Дълбоко усещане". 

Проф. Илиян Иванов и д-р Дана Проданова – двама души, отдадени на медицината, но не само. Те умело съчетават лекарската професия с изкуството. Семейството е част от продуцентския екип, който стои зад реализацията на късометражния филм "Дълбоко усещане", номинирам за "Оскар". 

"Ние сме екипът, който осигури финансовата поддръжка на проекта да се реализира. Филмът е представян на различни фестивали. И за кратко време набира голяма скорост", споделя проф. Иванов.

Семейството живее от близо 30 години в САЩ. Преди две години приятели ги канят да участват в кинопроекта. Категорични са, че медицината и изкуството могат да се съчетават много умело.

"Винаги е добре човек да оценява нещо като музика, изключително стимулиращо е. Не само в медицината, във всяка една професия могат да вървят ръка за ръка", категорична е Дана Проданова.

"Дълбоко усещане" е филм, докосващ сетивата с впечатляващ сюжет, който ни кани в една на пръв поглед обикновена нощ. Една случайната среща между двама души, които ни потърсим смисълът в малките неща. 

"Посланието е, че дори ако дадеш малко, дори малката доброта може да ти върне прекалено много ползотворни неща като заплащане", казва още проф. Иванов.

И са категорични – не се изисква толкова много, за да се променят нещата към добро. 

Проф. Иванов има сериозен опит като художник освен преките му задължения като лекар. Основател е на джаз група с колеги психиатри, прави изложби в Ню Йорк. Споделя, че до голяма степен е сбъднал американската мечта, но винаги има към какво да се стреми. 

Защото се изисква много малко, за да превърнеш света в едно по-добро място, в което мечтите се сбъдват.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Радост и тъга
преди 3 години
Бащата на този професор също е учил в чужбина, НО се е върнал да строи България. Накъде отива тази страна и как се остави да и източват кръвта за пари. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
Бургас
преди 3 години
Ами хубаво... успех! Двама доктори инвестират в червенокръстки филм в чужбина, номиниран за "Оскар". Получили дипломите си по държавна поръчка в България безплатно, преборили конкуренцията и заминали безвъзвратно. Парадоксът е, че дъщеря на убеден партиен секретар се поддаде на американската мечта. Възрасните им родители на продуцентите живеят скромно и се справят сами. Животът и амбициите са си техни... Сигнализирай за неуместен коментар