Защо е полезно да пием всеки ден по 200 мл сок от цвекло?

Не премахвайте пулпата, където са всичките фибри

02.03.2021 | 13:22 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да пием всеки ден по 200 мл сок от цвекло?

Чаша сок от цвекло може да направи чудеса с вашето здраве, тонус и визия. В този сок се съдържат множество витамини, а и е пълен с мощни антиоксиданти. Въпреки красивия си ален цвят, цвеклото е пренебрегван зеленчук, може би поради своя специфичен вкус.

Дори и да не сте фен на цвеклото, трябва да знаете, че напоследък то придоби невероятна популярност и се счита за суперхрана по целия свят.

Цвеклото може да се яде цялото – и листата, и коренът. Докато розовият корен е сладък, тъмнозелените листа са горчиви, но много богати на калций, желязо и витамин А. Цвеклото е най-полезно сурово, тъй като готвенето унищожава повечето от хранителните му вещества.

Можете да го добавяте в салати, а най-лесно е да го изцеждате на сок. Цвеклото несъмнено е един от най-здравословните зеленчуци, тъй като една чаша от него ще ви набави всички витамини и минерали в концентрирана форма. Ако сместа ви е твърде гъста, можете да добавите малко вода или пък да го съчетаете със сок от моркови, целина, ябълка, манго, ананас или друг любим ваш плод или зеленчук, който да придаде още сладост. Може да изцедите и лимон във вашия сок от цвекло.

Не премахвайте пулпата, където са всичките фибри.

Комбинираният сок от цвекло с моркови е много подходящ за хора, които имат анемия.

Според специалистите най-добре е да пиете сок от цвекло рано сутрин или един час преди закуска. Пийте всеки ден по чаша от 200 мл сок от цвекло, за да се възползвате от всичките му предимства за здравето. Пийте го веднага след изцеждане.

Хранителна стойност на цвеклото:

100 грама цвекло имат около 43 калории, около 0,2 грама мазнини, 325 милиграма калий, 78 милиграма натрий, 1,6 грама протеин, а общите въглехидрати са около 10 грама.

1. Регулира кръвното налягане

Едно от предимствата на сока от цвекло е, че може да помогне за временно понижаване на високото кръвно налягане. Изследователите отдават това на присъствието на нитрати в цвеклото. Естествените нитрати увеличават азотния оксид, намиращ се в кръвоносните съдове, което позволява на повече кислород да тече към мозъка, сърцето и мускулите и по този начин понижава високото кръвно налягане, информира tialoto.bg.

2. Подобрява вида на кожата

Ако сте здрави отвътре, това се отразява отвън. Сокът от цвекло действа чудесно на пречистването на кръвта, което е ключово за поддържането на вашата кожа блестяща и здрава. Цвеклото също е богато на витамин С, който помага за изчистване на петна и изравнява тена на кожата ви, като същевременно му придава естествен блясък.

3. Сокът от цвекло е чудесно средство за детоксикация

Цвеклото е уникален източник на беталаини – вид фитонутриент. Известно е, че тези съединения осигуряват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и детоксикационни свойства. От дълго време цвеклото е известно като защитна за черния дроб храна. Това е чудесно средство за почистване на черния дроб и помага за изхвърлянето на всички токсини. С помощта на съединения като метионин и глицин, този зеленчук предотвратява натрупването на мастни киселини и стимулира чернодробните клетки.

4. Повишава енергията и издръжливостта

Сокът от цвекло е известен сред професионалните спортисти. Тази напитка разширява кръвоносните съдове и по този начин увеличава притока на кислород в тялото, което пък повишава неговата енергия и издръжливост. Затова е и най-добре да го пиете рано сутрин, за да събудите заспалите си органи. Този сок е популярна напитка за тренировки, тъй като увеличава притока на кислород към мускулите, подготвяйки ги за стреса по време на спорт.

5. Помага на храносмилането

Сокът от цвекло с пулпата е пълен с фибри, които помагат за регулирането на храносмилателните процеси и облекчават запека. Цвеклото също е богато на бетаин, за който се смята, че е полезен за доброто здраве на храносмилателната система. Казва се, че бетаинът повишава нивата на стомашната киселина, за да подобри храносмилането. Чаша сок от цвекло също е чудесно домашно лекарство за разстроен стомах.

6. Намалява кръвната захар

Макар и с високо съдържание на захар, цвеклото всъщност помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че този сок не води до висока концентрация на глюкоза в кръвта. Просто естествените захари в цвеклото се отделят много бавно в тялото и по този начин предотвратяват внезапните скокове. Под формата на сок цвеклото може действително да помогне на диабетиците.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК