Пускат на търг 400 произведения от колекцията на Кристо и Жан-Клод

Много от тях са получени от близки приятели

17.02.2021 | 20:16 Редактор: Ивет Арабова
Пускат на търг 400 произведения от колекцията на Кристо и Жан-Клод

Ценителите на изкуството очакват тези дни истинско събитие в Париж. Защото не всеки ден се случва да се предлага за продан личната художествена колекция на известна двойка творци. Тя включва произведения на изкуството, събирани от световноизвестния художник и авангардист от български произход, известен с псевдонима си Кристо, и неговата съпруга Жан-Клод през целия им съвместен живот. Жан-Клод почина през 2009 година, а Кристо - през май 2020 г. Според оставеното от тях завещание, цялата колекция трябва да бъде продадена на търг в полза на семейството. Тя включва 400 произведения на изкуството, плюс няколко творби на самия Кристо.

По-особеното в този търг определено ще е личният почерк, който колекцията носи: червената нишка в сбирката на Жан-Клод и Кристо са техните контакти и приятелства в художествените среди - първо в Париж, а след това и в Ню Йорк, откъдето двамата ръководят своите уникални проекти по опаковането на различни обекти.

Повечето работи, за които ще се наддава, са от ранните съвместни години на Кристо и Жан-Клод - края на 1950-те и началото на 1960-те години, когато двамата са част от парижкия авангард. Част от него е и Ив Клайн - съосновател на художественото движение "Нов реализъм" и откривател на известното IKB-синьо (International Klein Blue). Двамата с Кристо стават приятели и си разменят творби. Така например срещу един от своите опаковани обекти Кристо получава от Клайн платното "Син монохром“ от 1958 година. Аукционната къща "Сотбис" го оценява на най-малко 200 хиляди евро.

Редица други експонати в колекцията също са дело на приятели. Така например произведението на Лучо Фонтана "Concetto Spaziale, Attesa" (1963) е посветено на Жан-Клод. Картината се оценява на между 300 хиляди и 500 хиляди евро. Навремето тя е висяла в хотел "Челси" на 23-та улица в Ню Йорк, където Кристо и Жан-Клод живеели първоначално след преместването си в САЩ. Под картината била поставена единствената мебел, която двамата взели със себе си от Европа - "Висок стол" (Hoge Stoel) на Герит Ритфелд, който Кристо много харесвал. Очаква се столът да се продаде на цена между 80 хиляди и 120 хиляди евро, информира "Дойче Веле".

В хотел "Челси" тогава живеели и други художници като Даниел Шпьори и Клас Олденбург. Олденбург предложил на Кристо и Жан-Клод студиото си в една стара фабрика, където през 1964 двамата се преместили да живеят. Отново чрез размяна по-късно Кристо се сдобил и с двойната скулптура на Олденбург "Bacon and Egg, Ice Cream and Beef Steak", носеща посвещението: "На Кристо от Клас".  На аукциона в "Сотбис" произведението може да донесе между 40 хиляди и 60 хиляди евро. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК