Отбелязваме празниците на виното и любовта

на 14 февруари едни празнуват Трифон Зарезан, а други - Свети Валентин

14.02.2021 | 08:07 Редактор: Ралица Братанова
Отбелязваме празниците на виното и любовта

По народен обичай Трифон Зарезан се празнува на 14 февруари по стар стил. Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. На 14 февруари се празнува и католическият празник.

Свети Валентин

Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченици на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.

Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК