Кои са положителните ефекти на масажа?

С напредъка на науката, този метод на лечение не само че не е отвърлен или забравен, а напротив

10.02.2021 | 23:45 Редактор: Юлия Христова
Кои са положителните ефекти на масажа?

Масажът като лечебно u профилактично средство се е използвал още от праисторическите хора. Древните лечители също го прилагали за терапия. Масажните техники се прилагат не само в съвременната медицина, но са били част от методите и на народната медицина. Днес, с напредъка на науката, този метод на лечение не само че не е отвърлен или забравен, а напротив - все повече се развива и се изгражда върху базата на старите лечебни традиции и същевременно се обогатява от научните достижения на неврофизиологията.

В древна Елада масажът е бил средство не само за лечение, но и за закаляване и повишаване боеспособността на боиците. В суровия дневен режим на спартанските воиници масажът е бил задължително прилаган, като военачалниците са имали масажисти роби, а войниците са го прилагали един на друг. Този масаж може да се приеме като началото на спортния масаж.

Терапията с масаж няма страничните ефекти на фармакотерапията например - не интоксикира, не алергизира, не води до привикване и зависимост. Важно е да се отбележи, че не трябва да се приема като алтернативна медицина, а като част от физикалната и рехабилитационна медицина.

Масажът предизвиква механично дразнене не само върху кожата, а също и върху останалите тъкани, достъпни за масажното действие - подкожна тъкан, фасции, мускули, периост, а при някои случаи и върху вътрешните органи.

Кои са положителните ефекти на масажа?

Най-непосредствената и елементарна реакция от прилагането на масаж е местното механично действие - разнасяне на тъканни течности (добро повлияване при отоци), разтягане на кожата – съответно имащо отношение към изглаждането на белези.

Основното действие на масажите е рефлекторното - рецепторният апарат приема дразненето и изпраща импулси по сетивни пътища до централната нервна система. Например под влияние на масажа кожата се зачервява рефлекторно, мускулатурата се тонизира или релаксира в зависимост от техниката, но в рамките на даден сегмент се повлиява и определен вътрешен орган.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК