Обезщетиха полски гражданин с $3,5 млн., лежал невинен 18 години в затвора

Бил е обвинен за убийство и изнасилване на 15-годишно момиче

08.02.2021 | 22:09 Редактор: Радостина Димитрова
Обезщетиха полски гражданин с $3,5 млн., лежал невинен 18 години в затвора

Полският гражданин Томаш Коменда ще получи почти 13 милиона злоти (около 3,5 милиона долара) за това, че прекарал невинен 18 години в затвора, предава РИА Новости.

Преди осемнадесет години в малък полски град умира 15-годишно момиче - изнасилено и оставено на студа. 23-годишният Коменда беше признат за виновен за това престъпление. Осъден е на 25 години затвор. Наскоро по делото се появиха нови обстоятелства, по-специално резултатите от експертизи, които доказаха невинността на осъдения. В резултат Томас Коменда беше признат за невинен в убийство и изнасилване и беше освободен от изтърпяване на наказанието си след 18 години, прекарани в затвора, предаде "Фокус".

След освобождаването си Коменда реши да поиска обезщетение от държавата и чрез съда поиска да му плати 18 милиона злоти (около 4,8 милиона долара) – по един милион злоти за всяка година, прекарана в затвора.

Според портала RMF FM в понеделник Ополският окръжен съд реши, че Коменда ще получи 12 милиона 811 хиляди 533 злоти като компенсация и обезщетение. Съдебното заседание се проведе при закрити врати.

Междувременно правоохранителните органи успяха да открият истинските извършители на смъртта на момичето. И двамата вече са осъдени на по 25 години затвор.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК