fallback

Омега-3 мастни киселини намаляват риска от преждевременна смърт

Те могат да се доставят чрез храната или чрез добавки

28.01.2021 | 18:15 Автор: Искра Ангелова

Човешкото тяло може да произвежда повечето видове мазнини, от които се нуждае, за да функционира. Има обаче една група, наречени есенциални мазнини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. Това са омега-3 мастните киселини.

Заради това те често биват наричани незаменими, защото не могат да бъдат образувани в организма, а същевременно имат съществена роля в редица процеси и функции в тялото.

Омега-3 мастни киселини могат да се доставят чрез храната или чрез добавки. Най-богати на омега-3 са рибата, ядките, лененото семе, растителните масла и зелените листни зеленчуци. Съществуват три вида омега-3 мастни киселини, като всяка от тях се среща в различни източници. И трите форми на тези киселини имат своите ползи за организма.

Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини са много. Те включват намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт, рак, хронични възпаления в тялото, дегенеративни заболявания, тромбози, инфаркти и инсулти, според healthdigest.com.

Омега-3 мастните киселини могат да се свържат с по-нисък риск от повишаване на триглицеридите и холестерола в кръвта. Освен това се смятат за полезни в контрола на кръвното налягане.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback