Астронавти от НАСА излязоха на разходка в открития космос (+ВИДЕО)

Очаква се да монтират научно оборудване

27.01.2021 | 16:10 Редактор: Никола Симеонов

Американските астронавти Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър излязоха в открития космос от борда на Международната космическа станция /МКС/ за провеждане на работи, свързани с монтирането на научно оборудване, предаде ТАСС.

Космическата разходка се предава на живо на сайта на НАСА. Излизането на астронавтите в открития космос започна около 14:00 часа българско време в момента на превключването на техните скафандри на автономно захранване. Хопкинс и Глоувър имат на разположение около шест часа, за да изпълнят поставените им задачи, пише "24 часа".

Планирано е те да установят на външната повърхност на европейския лабораторен модул "Колумб"  устройство за предаване на данни, а също така и полагането на кабел. Това е необходимо за подготовката за работа на външната платформа на лабораторния модул. На нея се очаква да бъде монтирано научно оборудване. 

Според работния план астронавтите трябва да подготвят за бъдеща модернизация и редица елементи на батериите. Следващото излизане в открития космос на Хопкинс и Глоувър е предвидено за 1 февруари.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК