Как да си приготвим празничен тутманик със сирене?

Ето една страхотна рецепта, с която да блеснете пред роднини и приятели

27.12.2020 | 18:00 Редактор: Радостина Димитрова
Как да си приготвим празничен тутманик със сирене?

На коледните празници се опитваме да впечатлим гостите с ястията на празничната трапеза. Ето една страхотна рецепта за тутманик със сирене, с която да блеснете пред роднини и приятели.

Продукти:

500 г брашно

3 яйца

100 г масло

130 мл вода

100 мл кисело мляко

1 кубче мая

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица сол

200 г сирене

Приготвяне:

Затоплете леко водата, така че да стане хладка. В нея разтворете маята и захарта. Оставете да шупне добре, след като разбъркате. След това към сместа добавете киселото мляко и яйцата. Разбъркайте отново добре. Прибавете по-голямата част от маслото, което е предварително леко разтопено или размекнато.

Отделно пресейте брашното със солта и го добавете към мокрите съставки. Омесете меко тесто. При нужда добавете още малко брашно. Месете продължително време, докато тестото стане много меко и еластично. След като сте омесили тестото го намажете леко с мазнина и го оставете в купа да втаса.

След като удвои размера си го извадете и го разделете на 5 топки. Разточете всяка от тях. Намажете ги с останалото разтопено масло и отново омесете. След това отново разточете. Поръсете всяка кора с натрошено сирене. Навийте ги на дълги рула и ги подредете в намазнена тава за печене. Оставете тутманика на топло отново да втаса преди да го сложите във фурната.

Печете на 190 градуса за около час или до златиста коричка.

Вижте още празнични рецепти в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК