Рожденикът проф. Кантарджиев изпраща 2020 г. със смесени чувства

Не се обидих, когато се видях на дамски нокти, споделя той

24.12.2020 | 16:05 Редактор: Тодор Петров

Директорът на Центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев днес отбелязва рождения си ден. Пред Михаела Карабельова той разказа за всичко, което 2020 г. му е донесла и отнела в личен план.

За отиващата си година говори със смесени чувства. Колкото и да е тежка заради Ковид пандемията, 2020 г. носи на един членовете на Националния оперативен щаб голяма радост в семейството. 

"Това е моят внук, което е нещо дългоочаквано и ме направи много щастлив . Въпреки че големите ми ангажименти, особено в първата седмица, не ми помогнаха да го осъзная. Внучето го гледам много отдалеко, винаги съм бил с маска", сподели проф. Кантарджиев.

От друга страна, изминалите 12 месеца директорът на Центъра за заразни и паразитни болести ще запомни с огромното напрежение и десетките безсънни нощи. По думите му сериозна подкрепа в борбата срещу Ковид-19 ще бъде ваксинирането, но носенето на маски ще продължи още дълго.

"Едно натоварване на психиката, особено първите месеци беше много тежко. Лятото случаите бяха най-малко в Европа и ни казаха: Защо ни лъжете", казва той.

Съчетаването на работата в Центъра за заразни и паразитни болести с отговорностите в Оперативния щаб стопяват минутите за почивка, признава Тодор Кантарджиев. Но малкото свободно време професорът посвещава на любимите си занимания

"Първо се разхожда куче. Гледаш нещо да прочетеш или да се чуеш с някого, с когото ти е приятно да разговаряш", признава той.

Въпреки че е свикнал да е под светлините на прожекторите, проф. Кантарджиев не крие, че не е останал безразличен към всевъзможните критики по свой адрес през отиващата си година. 

"Не се обидих, когато си видях физиономията на дамски нокти, на чорапи. Когато не е злобно и е добронамерено, човек трябва да ги приема тези неща", откровен е той. 

По думите му оцеляването е свързано с това да се смеем.

Когато не е на работа, един от членовете на НОЩ бори натрупания стрес с четене. Историческата литература е нещото, което го крепи. Признава, че единственият изход от епидемията е ваксината, а за новата година си пожелава само здраве. 

"Първо да сме здрави - здраве за семейството ми, за близките ми, ама ако донесе здраве и за родината ми – ще съм най-доволен", пожелава си проф. Кантарджиев.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Да е жив и здрав човека...и той работата си върши. Сигнализирай за неуместен коментар