Безопасно ли е да държите маслото извън хладилника?

Намалете до минимум излагането на светлина, топлина и въздух

28.11.2020 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова
Безопасно ли е да държите маслото извън хладилника?

Маслото обикновено се съхранява в хладилник. Повечето хора го държат на студено, за да не се развали. Това прави маслото много трудно за мазане. Ако ви е омръзнало да унищожавате препечената си филийка, пробивайки дупки в нея в опит да намажете маслото, вижте дали изобщо е нужно да го държите в хладилник. Оказва се, че не е задължително.

Безопасно ли е да държите маслото извън хладилника?

Маслото наистина може да се развали. То не е продукт, който да има изключително дълга трайност, като например меда. Въпреки това - маслото може да остане съвсем годно за консумация и на стайна температура в продължение на приблизително 2 седмици.

Това е така заради богатото наличие на наситени мазнини в него, които го правят по-малко податливо на бактерии и плесени, предизвикващи бързо разваляне. Маслото е пастьоризирано, което също го прави не толкова лесно податливо на опасни бактерии. С домашното масло обаче трябва да сте по-внимателни.

Въпреки това, ако по маслото се появят зелени оцветявания, плесени, мъх или има кисел вкус, значи е развалено и трябва да го изхвърлите.

Как да направите маслото на стайна температура по-трайно и годно за консумация?

Когато съхранявате маслото в хладилник, неговата трайност естествено се увеличава. Когато обаче то е извън него, трайността му може да намалее. За да успеете да съхраните маслото на стайна температура за 2 седмици, ето какво трябва да направите.

Намалете до минимум излагането на светлина, топлина и въздух

Въздухът окислява мазнините в маслото, което скъсява срока на годност. Дръжте го в плътно затворен съд далече от прозореца и нагряващи уреди. Светлината и топлината също влияят на мастните молекули и карат маслото да гние.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК