fallback

Как вълците предпазват от разпространение на смъртоносно мозъчно заболяване?

Хищниците спомагат за ограничението на болест, която може да се предава от животни на хора

22.11.2020 | 08:50 Автор: Радостина Димитрова

Хищниците са от съществено значение за ограничаване на разпространението на хронична мозъчна болест, твърдят учени, цитирани от The NewYork Times. 

Според проучване, проведено в Националния парк Йелоустоун, вълците са на първа линия в борбата със заболяването, тъй като тяхна плячка се оказват най-болните и слаби животински представители. Болестта покосява предимно елени и подобни видове в целия свят.

Изследователите наричат това "пречистващ ефект на хищниците" и споделят опасенията си, че без него мозъчното заболяване може да се предава и на хората. 

"Няма инструмент за управление, който да е ефективен, за да се контролира болестта. Няма ваксина", отбелязва докторантът по екология на дивата природа Елън Брандел, която ръководи проекта в сътрудничество с Американската геоложка служба и Националния парк.

Много биолози и природозащитници казват, че увеличаването на популацията на вълци в определени части на Съединените щати може да помогне за ограничение на болестите по дивата природа, въпреки че идеята със сигурност няма да се хареса на ловците, животновъди и други. 

А заболяването е толкова необичайно, че някои експерти го наричат "болест от космоса". Открито е за първи път сред диви елени през 1981 г.,като води до влошаване на мозъчната тъкан със симптоми като апатичност, лигавене, залитане, отслабване и смърт.

Болестта се е разпространила сред диви популации и се среща в 26 щати и няколко канадски провинции, както и в Южна Корея и Скандинавия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback