fallback

3 рецепти за домашен бульон, който подсилва имунитета

Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, колаген

15.11.2020 | 08:15 Автор: Ралица Братанова

Имунната система се нуждае от подхранващи вещества, за да бъде силна и да успява да се бори адекватно с атаките на вирусите и микроорганизмите. Домашно приготвеният бульон съдържа именно такива вещества, които спомагат за подсилването на естествения ни имунитет. Предимствата на истинския бульон са много. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, колаген, от които тялото ни се нуждае.

Нищо не може да се сравни с домашно сварения бульон, с който е препоръчително да замените готовите разтворими бульони, които много хора използват за улеснение.

Домашно свареният бульон оказва изключително благотворно влияние и на червата. Имунната система е пряко свързана със състоянието и функциите на червата, заради което е важно да се грижим и за тяхното здраве. Полезните бактерии в тях се нуждаят от подхранване, а домашният бульон им дава необходимите за тази цел вещества, пише Az-jenata.bg.

Ето 3 рецепти за домашен бульон, които да включите в грижата за имунитета си през този сезон:

Пилешки бульон от кости

Костите от 1 цяло пиле; 1 глава лук, ситно нарязан; 3 стръка целина, нарязана; 6 скилидки чесън, пресован; 1 супена лъжица сушен розмарин; 1 супена лъжица сушен магданоз; 1 супена лъжица сушена мащерка; 1 супена лъжица сол; 2 дафинови листа; 10-12 чаши вода. Сварете всички съставки в тенджера за около час. Преди консумация извадете дафиновите листа. Можете да консумирате бульона прецеден, а можете и да отстраните костите и да консумирате като супа.

Възстановяващ бульон от пуешки кости

Пуешкото месо и костите от пуйка са много полезни. Те са богати на колаген, ценни минерали и витамини, които подкрепят здравето на полезните бактерии в червата и подсилват имунитета.

Костите от една пуйка или част от пуйка (зависи с какво разполагате); 1 връзка пресен розмарин; 1 глава лук, нарязан; 1 глава червен лук, нарязан; 3 моркова, нарязани; 3-4 стръка целина, нарязани; 6-7 скилидки чесън, пресован; 1-3 чаши зеленчукови обелки (с каквито разполагате, в тях има полезни вещества); 2 супени лъжици ябълков оцет; 2 супени лъжици куркума; 2-3 дафинови листа; Вода. Сварете всички съставки в голяма тенджера за около час. Прецедете бульона и консумирайте с удоволствие. Можете да го включите в супи, яхнии и печени ястия.

Рибен бульон

Рибният бульон е наситен с полезни вещества. Не го пропускайте през този сезон, ако искате да имате силен имунитет.

500 г рибени кости и остатъци от риба; 3 чаши вода (или колкото е нужно); 2 супени лъжици ябълков оцет; 1 глава лук, нарязан на едро; 3 листа сушени водорасли; 5 стръка пресен лук, нарязан на едро; 2 скилидки чесън, пресован; 1 чаена лъжица джинджифил на прах; 1 чаена лъжица морска сол. Сварете всички съставки в голяма тенджера за 30 минути. Ако използвате мултикукър можете да приготвите бульона на бавен огън за 12 часа, така че костите да омекнат максимално и да наситят бульона с полезните си вещества, минерали и витамини. Преди консумация прецедете течността внимателно, за да не попаднат частици от кости в нея.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Любопитно
fallback