Заради Ковид-19: Забраниха коледните декорации в Белгия

Правителството ги определило като ненужни вещи

03.11.2020 | 23:44 Редактор: Радостина Димитрова
Заради Ковид-19: Забраниха коледните декорации в Белгия

Белгия изготви списък с магазините, които могат да работят по време на обявеното второ за тази година затваряне заради коронавируса. Сред тях са обектите от първа необходимост като хранителни магазини, аптеки и банки.

За изненада на цветарите се оказа, че също остават отворени, могат да продава цветя, но не и коледни декорации, тъй като се смятат за ненужни вещи.

Решението на правителството беше посрещнато изключително остро от сектора, тъй като ги лишава от не малко приходи по това време на годината.

Собственик на ателие за цветя в регион Фламандски Брабант разказа пред телевизия NWS, цитирана от БГНЕС, че решението ще струва на цветарския бизнес около 50 хиляди евро.

"Не ни е позволено да продаваме половината си неща. По това време на годината цветните коледни декорации съставляват около три четвърти от оборота ни", оплака се цветарят Дирк, който се опасява, че купувачите масово ще прекосят границата и ще купуват цветни коледни декорации в Холандия.

"Вече започвам да си мисля дали не ни оставиха отворени, само за да не се налага да плащат безвъзмездна помощ? Хората ще се отправят към Холандия за своите коледни покупки", каза той.

Ателието възнамерява да опита да продаде някои цветни коледни декорации чрез Facebook, тъй като онлайн продажбите са разрешени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК