Осем от най-странните музеи в света

Намислете си някоя налудничава вещ, и веднага ще се окаже, че някъде по света са ѝ уредили специална изложбена площ

11.10.2020 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова
Осем от най-странните музеи в света

Банани, тоалетни чинии, плюшени зайчета - вече е трудно да се сетим за нещо, което все още да си няма собствен музей. Намислете си някоя налудничава вещ, и веднага ще се окаже, че някъде по света са ѝ уредили специална изложбена площ.

България дава своя принос с музеи като този на киселото мляко (в село Студен извор, край Трън), но това е направо дреболия в сравнение, да речем, с изключително популярния в Япония Музей на полуфабрикатната юфка. 

МУЗЕЯТ НА ТОАЛЕТНИТЕ -  НЮ ДЕЛХИ, ИНДИЯ

След визитата тук никога вече няма да се отнасяте лекомислено към най-дискретното помещение в дома си. В музея са изложени някои от най-древните тоалетни (на по 4500 години), но мисията на създателя му д-р Биндешвар Патак е да стимулира разпространението на модерния фаянс – в Индия все още две трети от населението нямат достъп до канализация.

МУЗЕЯТ НА ПЪРЖЕНИЯ КАРТОФ - БРЮЖ, БЕЛГИЯ

Откровено казано, само на белгийци би могло да хрумне да отделят няколкостотин квадратни метра на най-скучната храна в човешката история. Тук ще ви разкажат трогателната история на картофа, започнала преди 10 000 години в древно Перу и завършила печално в стоманените фритюрници на McDonalds.

Когато величествената история на картофа ви поомръзне, може да се насочите към края на експозицията, където ще ви научат как да направите най-вкусния чипс в живота си.

МУЗЕЯТ НА КАЛПАВОТО ИЗКУСТВО - ДЕДАМ, САЩ

Колекция от 400 произведения на изкуството, сметнати за твърде отвратителни дори за изхвърляне. Популярността му е изумителна. Наскоро един творец, като научил, че е удостоен с място в него, сам позвънил на уредниците да ги информира, че в студиото му "има къде-къде по-калпави работи".

Вероятно най-забележителното произведение е портрет на гледаща в празното пространство млада жена, държаща отсечена конска глава. Досещате се, че музеят в Дедам е предложение, на което не можете да кажете "не".

МУЗЕЯТ НА МЪЧЕНИЯТА - АМСТЕРДАМ, ХОЛАНДИЯ

Какво: Най-оригиналната експозиция в град, който разполага с музеи на секса, марихуаната (3 на брой), тъмната бира и перуките. Тук са изложени ярки доказателства за техническия прогрес на човечеството – от примитивните средновековни дървени скоби за разтягане и прословутата "Желязна девица", до гилотината и електрошока, които сме създали за третиране на ближния си в по-ново време.

ФАЛОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ - ХУСАВИК, ИСЛАНДИЯ

Събирана със страст колекция от над 80 полови органа на животни от мъжки пол. Преди няколко години кураторът Сигюрдюр Хяртасон най-сетне увенча експозицията и с човешки екземпляр, посмъртен дар от 95-годишен съсед и приятел.

МУЗЕЯТ НА КЪРИВУРСТА - БЕРЛИН ГЕРМАНИЯ

Какво: Колосален паметник на най-нелепата бърза закуска в историята. Къривурстът се ражда в недоимъка на следвоенна Германия, когато една берлинска домакиня решава да подправи съдържащите главно хартия вурстове с подарени от американските войници кетчуп и къри-сос. Причината за днешната колосална популярност на този деликатес отчетливо ни убягва. В музея можете да гледате филми за него, да подушвате, да приготвяте и да опитвате.

МУЗЕЯТ НА РАЗТРОГНАТИТЕ ВРЪЗКИ - ЗАГРЕБ, ХЪРВАТИЯ

В музея са изложени всякакви предмети, свързани с нещастно приключили любовни връзки – от върнати ключове и скъсани снимки до осакатени с чук градински украшения. Идеята получи Европейската награда за най-новаторски музей на 2011 година.

Всеки посетител с разбито сърце се поощрява сам да допринесе с нещо към колекцията.

МУЗЕЯТ НА КОСАЧКИТЕ - САУТПОРТ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Цялата славна история на уредите за косене на моравата – от първото ръчно устройство, създадено в епохата на Елизабет І, до свръхмодерни роботизирани косачки със слънчево захранване. Разбира се, тук е и косачката на принц Чарлс и лейди Даяна (не се уточнява дали тя някога я е ползвала лично).

Автор: Калин Николов

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК