Революционно: Учени превърнаха диамант в метал

Очаква се откритието да доведе до нови технологични приложения за най-твърдия материал

06.10.2020 | 16:32 Редактор: Георги Камарашев
Революционно: Учени превърнаха диамант в метал

Учени от Русия и САЩ доказаха, че диамантените наноигли при деформация се превръщат от електрически изолатор в метален проводник, като същевременно запазват всички останали свойства. Очаква се революционното откритие да допринесе за създаването на нови технологични приложения за най-твърдия материал в природата.

Резултатите от научната разработка са публикувани в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Простото огъване на диамантени наноигли може обратимо да превърне диаманта от електрически изолатор в метален проводник при стайна температура. Когато напрежението се възстанови, материалът се връща в първоначалното си състояние.

Изследователите са на мнение, че това ще позволи в бъдеще да се създаде метод за контролирана настройка на проводимите свойства – от изолиращи през полупроводникови до силно проводими или метални, без да се влошава качеството на диамантения материал.

Посредством компютърно моделиране е установено, че при определена геометрия на монокристалните наноигли дори тяхното просто огъване може ефективно да метализира диаманта при деформации под нивата на разрушаване или дестабилизация на атомната структура или фазовия преход към графит.

Според авторите способността да се контролира електрическата проводимост на диаманта, без да се променя химическият му състав и стабилността на решетката, осигурява безпрецедентна гъвкавост за разработването на много фундаментално нови електронни устройства и квантови сензорни приложения, информира БГНЕС. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК