Кит заседна в пълна с крокодили река в Австралия

Учените предполагат, че грешен завой е най-вероятното обяснение на необичайното поведение на животното

15.09.2020 | 23:00 Редактор: Георги Камарашев
Кит заседна в пълна с крокодили река в Австралия

Гърбат кит заседна в пълна с крокодили река в Австралия, след като очевидно се обърка по време на миграцията.

Три кита влизат в Ийст алигатор ривър в националния парк "Какаду" миналата седмица. Животните са забелязани за първи път във вторник, заяви говорител на парка пред CNN.

Оттогава служителите на парка внимателно наблюдават кит, който изглежда заклещен. Говорителят заяви, че се смята, че другите два са напуснали района, въпреки че не могат да бъдат напълно сигурни.

Учените не могат да кажат със сигурност какво се е случило, но предполагат, че грешен завой е най-вероятното обяснение на необичайното им поведение.

В устието на реката незабавно е обособена буферна зона на около 30 км. навътре по течението, където да се осигури благосъстоянието на кита и безопасността на хората, които биха могли да отидат в района с лодка.

"Доколкото знаем, това се случва за първи път", съобщават от парка. "Наблюдаваме ситуацията и работим с правителствените власти , за да събираме данни за това необичайно събитие. Създадена е експертна работна група за наблюдение на кита и изготвяне на планове за намеса, ако е необходимо", се казва в съобщението.

Животът на кита не е в опасност и не е обявена извънредна ситуация. Най-добрият сценарий е да се върне сам в морето, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК