България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Академия Лидерите отново събира малките строители на България

За първа година са поканени и студенти първи курс

01.09.2020 | 09:34 Редактор: Искра Ангелова

Малките строители на България се събират отново в Габрово на уникалната по рода си Лятна академия на лидерите. Темата на кампуса тази година е повече от ясна - Ковид-19.

"Децата имат интерес от строителството, но не са толкова големи. Ние се обърнахме към всички строителни техникуми в България и всички математически гимназии, там процентът е по-малък, но тръгнахме от 0, когато започнахме. Направихме проучване, обърнахме се към Министерството на образованието, което ни помогна и ни насочи. Започнахме да ги информираме и да споделяме за това, което искам да направим", разказа организаторът от Академия Лидерите Христо Христов за "България сутрин".

Той сподели, че за първа година са поканили и студенти първи курс.

"Миналата година петима участници се двоумяха дали да останат в нашия сектор. Благодарение на това, което преживяха, ни нарекоха будители и в момента изучават "Строителство инженерство", допълни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Тази година участват повече от 70 деца.

"Целта беше да съберем 200 минимум, но заради Ковид-19 решихме да бъдем много по-скромни. Подборът стана чрез апликационна форма, но предварително се свързахме с малък брой училища и чрез уебинари презентирахме", коментира още Христо Христов.

Лазар Радков от "Капачки за бъдеще" сподели, че всеки трябва да предава своите умения на идните поколения, защото това е едно от нещата, които остават.

"Бях миналата година в Академията, изкефих се на децата. Това са страхотни младежи. Участвам там в качеството си на моята експертиза в областта на здравето и на спорта като цяло. Това е една от целите ни - да мотивираме младежите не само да учат здраво, но и да обръщат внимание на своето здраве и кондиция", подчерта Радков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК