fallback

Дори незначитено недоспиване може да повлияе на емоционалния ни живот

До този извод са стигнали учени от Норвежкия университет за наука и технология

13.08.2020 | 22:49 Автор: Георги Камарашев

Дори леко недоспиване може съществено да въздейства на емоционалното ни състояние, съобщи сайтът "Медикъл нюз тудей", позовавайки се на норвежко проучване. Авторите му от Норвежкия университет за наука и технология са провели изследване с 52 здрави доброволци на възраст между 18 и 35 години. 

В продължение на 11 дни режимът им на сън е бил контролиран от учените.

През седмицата доброволците спели както обикновено. През последните три дни обаче те са си лягали два часа по-късно от обичайното, като продължили да стават в стандартното си време. Сутрин участниците в изследването са били подлагани на тестове за внимание и емоционално състояние. Преди тестването на доброволците не им е било позволено да консумират кофеинови напитки.

Норвежците стигнали до извода, че сутрин след три нощи с по-кратка продължителност на съня, времето за реакция на участниците е намаляло, което свидетелства за увеличаване на импулсивността. В течение на трите дни след недоспиване доброволците допускали все повече и повече грешки. Същевременно е наблюдаван и спад в показателите за приятни усещания - участниците са изпитвали по-малко положителни емоции, предаде БНР.

Ако хората не си доспиват дълго време, способността им да се справят със стреса и негативните житейски събития намалява, отбелязват учените.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback