Над 110 български издатели на базара на книгата в София

Тази година панаирът е на открито и се провежда при мерки срещу Ковид-19

23.06.2020 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Започна пролетният базар на книгата в София. Тази година той е на открито и с мерки срещу разпространението на коронавируса. В изложението ще бъдат представени повече от 110 български книгоиздатели и търговци, в 23 шатри на над 1000 квадратни метра изложбена площ.

Между капки дъжд и дезинфектант, скрити между плътни страници се крият множество истории, които пролетният панаир на книгата в София предлага на читателите. Сред тях са Деница и Кристиян, които ни разказват, че за всяко настроение си има книга. 

"Зависи наистина, от настроение, ментално състояние, в момента съм си взел Стивън Кинг", споделя Кристиян.

"Хората вече имат различен метод на четене, те очакват книгата да върви по-бързо, затова и пренебрегват класиките, тъй като те са много по протяжни, отнемат повече време, изискват по различна нагласа", смята Деница.

Любителите на доброто четиво, които срещаме на базара търсят конкретни заглавия и книги от учебната литература, продавачите пък са подготвили промоции и преференциални цени. 

"Възможността на изложението да ни откриете ще ви предостави освен удоволствие и практическа възможност на по-достъпни условия да се сдобиете с нови заглавия", казва Валентина от издателство "Егмонт".

Базарът предоставя чудесна възможност за среща между читатели и издатели. Пандемията заради коронавируса се е отразила негативно и върху книгоиздаването. 

"За съжаление, оборотът спадна и това не е изненада за никого, нормално е, когато хората са с oграничени средства пред неизвестното, да ограничат и своите разходи, но четенето не е спирано през този период, продажбите минаха предимно онлайн", обясни Кремена Димитрова от издателство "Колибри".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК