Кои са местата, на които е най-вероятно да се заразим с коронавирус

В асансьор, в градския транспорт...

08.05.2020 | 06:30 Редактор: Наталия Тотева
Кои са местата, на които е най-вероятно да се заразим с коронавирус

Светът вече прави първи стъпки към нормалния живот след избухването на пандемията. Вероятността да се заразим с коронавирус, причиняващ респираторното заболяване Ковид-19, обаче няма да изчезне. Има места, на които е по-вероятно да се заразим. Вижте някои от тях. 

В асансьор

Асансьорите, особено онези, които се намират в големи офис сгради или МОЛ-ове, крият от заразяване. Техните повърхности са метални, което означава, че вирусът се задържа по-дълго. 

Площта на асансьора е малка, а събирането на хора един до друг в тяхно пространство превръща потенциалния риск от заразяване в реална опасност. Ако има начин да избегнете асансьорите, направете го.

На касата в магазин

Ако сте в хранителен магазин, особено голям хипермаркет, площта му ви позволява да се отдръпвате от други хора, да спазвате дистанция и да контролирате разстоянието между вас и другите клиенти. На опашката на касата обаче нещата стоят по друг начин.

Там клиенти, които не спазват изискванията за разстояние могат да се окажат в близост до вас.

В самолет

Пътуването със самолет предполага продължително време в ограничено пространство с изкуствена вентилация в присъствието на много хора, в повечето случаи повече от 150-200.

Тази ситуация увеличава риска от заразяване не само с коронавирус, но и с други опасни за здравето патогени.

В градския транспорт

Съвсем скоро всички хора ще се върнат към предишния си начин на живот и градският транспорт ще се окаже един от основните методи за придвижване. Отново голям брой хора се намират в ограничено пространство, което увеличава вероятността от зараза.

В офиса

Особено опасни за офисите тип "отворено пространство", в които в едно помещение работят много хора. Тези помещения са климатизирани, а недостатъчното проветряване е проблем. Близкото разположение на работните места в тези помещения е още едно потенциално опасно обстоятелство.

Снимки: Pixabay.com

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК