Учени: Микроб ще блокира разпространението на маларията

Микробът Микроспоридия напълно предпазва комарите от заразяване, заедно с тях - и хората

04.05.2020 | 22:20 Редактор: Александра Иванова
Учени: Микроб ще блокира разпространението на маларията

Изследователски екипи от Кения и Великобритания твърдят, че са открили начин за блокиране на една от най-разпространените заразни болести - маларията. Според учените микроб, който се образува в червата и гениталиите на комарите, би блокирал разпространението на болестта.

Микробът Микроспоридия напълно предпазва комарите от заразяване с болестта. Маларията се разпространява по хората чрез ухапване от заразени комари, така че защитата им може да спре заразата сред хората. Микробът е открит след изучаване на комари на брега на езерото Виктория в Кения. Микроспоридиите са гъбички или поне тясно свързани с тях и повечето са паразити. Те могат да подготвят имунната система на комарите, така че да е по-способна да се бори с инфекциите. Присъствието на микроба в насекомото може да окаже дълбоко въздействие върху метаболизма на комара, правейки го негостоприемен за маларийния паразит. Микробът е открит в около 5% от изследваните насекоми, предаде Би Би Си.

"Данните, с които разполагаме до този момент сочат, че можем да блокираме на 100% разпространението на маларията", обясни д-р Джеръми Херен от Международния център по физиология и екология на насекомите в Кения.

Повече от 400 000 души умират от малария всяка година, като повечето от тях са деца под петгодишна възраст. До средата на 20 век маларията се е срещала и в България.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК