Какви грешки правим при почистването с белина?

Tя убива почти 100% от патогените върху различни повърхности

03.05.2020 | 09:10 Редактор: Ивет Арабова
Какви грешки правим при почистването с белина?

Когато става въпрос за унищожаване на бактерии и микроорганизми, белината е най-добрият ни приятел. Тя съдържа хлор, който е мощен дезинфектант, убиващ почти 100% от патогените върху различни повърхности. Белината е подходяща и за почистване и дезинфекция на дома. Но какви грешки можете да допуснете в употребата ѝ?

Смесвате белина с други препарати

Може да изглежда като най-логичното решение за качествена дезинфекция на дома и убиване на 100% от вирусите и бактериите в жилището ви, но е грешка. Ако мислите да смесите белина с друг антибактериален препарат за почистване, оцет или амоняк, например, трябва да знаете, че може да е опасно и неефективно. Ако смесите белината с друг препарат, рискувате да неутрализирате действието ѝ и да намалите ефекта ѝ в дезинфекцирането на повърхностите.

Ако смесите белина с оцет трябва да имате предвид, че при тази смес се отделя хлор, който при директно вдишване може да причини сериозни дихателни проблеми, както и да предизвика проблеми с очите. Ако смесите белина с амонячни препарати, трябва да знаете, че тази комбинация създава хлорамин, който има отровни ефекти върху организма. Може да причини задух и болка в гърдите при вдишване.

Използвате прекалено много белина в прането

Ако сте решили да изперете дрехите си, като добавите белина за цветно пране към пералнята, не трябва да прекалявате с количеството. Твърде много белина в пералнята предизвиква увреждане на тъканите и нишките, което ви прави изложени на опасност, когато носите тези дрехи. Различни вируси и бактерии могат да имат по-лесен контакт с кожата ви.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК