Учени доказаха: Времето тече по-бързо на върха на небостъргачите

Разликата се обяснява с Теорията на относителността на Айнщайн

29.04.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Учени доказаха: Времето тече по-бързо на върха на небостъргачите

Времето минава с няколко наносекунди по-бързо на върха на небостъргачите, отколкото на земята, съобщи japantimes.co.

Учени от университета на Токио са направили измервания на върха на кулата Скайтри. На 450 метра от повърхността те установили, че времето там минава с повече от 4 наносекунди на денонощие по-бързо, отколкото на кота нула.

Разликата се обяснява с Теорията на относителността на Айнщайн, според която часовниците работят по-бавно в по-силно гравитационно поле, информира БНР.

Ръководителят на проекта Хидетоши Катори - професор по квантова електроника - е категоричен, че това явление открива нови възможности за практическа употреба на свръхпрецизните часовници. "Часовниците могат да отчитат малки разлики във височината, което ни позволява да измерваме промените в Земята на места като активни вулкани или след сеизмична дейност", смята той. 

Ново поколение уреди могат да се използват за установяване на минимални промени по повърхността на земята, като правят измервания на електромагнитната радиация. Според Катори резултатите от изследванията в момента са "съпоставими с най-добрите космически измервания".

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК