Бебе южноамерикански тапир се появи в Рио за първи път от век

То е на 3 месеца, не е ясно какъв пол е

17.04.2020 | 16:38 Редактор: Наталия Тотева
Бебе южноамерикански тапир се появи в Рио за първи път от век

Природозащитници в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир – първото, видяно в горите на Рио де Жанейро от повече от 100 години, съобщава Евронюз.

През 2016 г. професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио решава да чифтоса 10 двойки южноамерикански (низински) тапири в резервата Guapiaçu (REGUA) на Рио де Жанейро за период от 3 до 4 години.

"Тапирите са изчезнали в Рио от 1914 г.", казва проф. Фернандо.

Броят на тапирите е намалял поради лова им, те са търсени зарази месото и специфичната си козина. Обезлесяването и развитието на селското стопанство унищожават техните местообитания. Най-засегнати са застрашените популации.

Бебето тапир, чийто пол все още не е известен, е на около три месеца. Гестационният период за тези животни е около 13 месеца, а майките раждат само по едно малко на бременност.

"Женската, която роди бебето, е Ева. Тя беше първата женска, която отново бе заплодена през декември 2017 г. и сега роди първото си бебе в природата”, обяснява Марон Галиез, координатор на програмата за репродуктивност, наречена Проект Рефауна, предаде БГНЕС.

Една от най-важните причини за проекта за репродуктивност, според тези експерти, е подобряване на качеството на Атлантическата гора. Тапирите играят решаваща роля в екосистемата на гората поради огромния си апетит към плодове. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК