Защо витамин Е е важен за кожата?

Намалява нивото на оксидативен стрес в тялото

27.03.2020 | 23:20 Редактор: Наталия Тотева
Защо витамин Е е важен за кожата?

С Витамин Е определено подхранваме кожата си. Той се усвоява най-добре от организма при консумацията с храни, богати на мазнини. Но в какво точно се изразява положителното му влияние?

Подпомага синтеза на колаген

Приемането на достатъчно количество витамин Е, подпомага здравето и красотата на кожата отвътре навън. Витамин Е е ключов за синтезирането на кологен.

Също така, антиоксидантът играе ключова роля и за кожната бариера, която защитава от дразнители, алергени и излишна загуба на влага.

Като един от най-добрите антиоксиданти, витамин Е се бори срещу окислителното увреждане на свободните радикали. Намалява и нивото на оксидативен стрес в тялото.

Хидратира

Още една причина витамин Е да е толкова важен за здравето и красотата на кожата е това, че той има силни хидратиращи свойства.

Предпазва кожата от UV лъчите

Вредните UV лъчи могат да се окажат причина за образуването на свободни радикали. Така нареченото фотоувреждане на кожата, може да причини хиперпигментация, зачервяване, промяна на текстурата на кожата.

За щастие, има редица козметични продукти, които са обогатени с витамин Е. Локалното им прилагане върху кожата осигурява антиоксидантна защита. 

Четете повече по темата на Az-jenata.bg

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК