Обучават кучета да откриват Ковид-19 с обонянието си

Четириногите подушват с голяма точност малария

28.03.2020 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова
Обучават кучета да откриват Ковид-19 с обонянието си

Британската благотворителна организация Medical Detection Dogs обедини усилията си с учени в експериментално изследване дали кучета могат да бъдат обучени, за да помогнат за откриване на Ковид-19 чрез изостреното си обоняние, съобщи АФП.

Предишни изследвания са доказали способността на кучетата да подушват с голяма точност маларията и настоящите опити за обучение на кучета да откриват носители на коронавируса се основава на убеждението, че всяка болест предизвиква отчетлива миризма.

Учените заявиха, че са започнали подготовка за обучение на кучета от шест седмици, “за да помогнат за бързо и неинвазивно диагностициране с цел ограничаване на епидемията”, информира БГНЕС.

Същата благотворителната организация преди това е обучавала кучета за откриване на заболявания като рак, паркинсон и бактериални инфекции, като кучетата са били обучавани да подушват проби, взети от пациенти.Те могат също така да открият фини промени в температурата на кожата, което потенциално ги прави полезни за определяне на това дали човек има треска.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК