Съмнявахте ли се? Невероятен колорит на карнавала в Рио

Танци и песни на няколко парада и в Европа

24.02.2020 | 14:51 Редактор: Тодор Петров

На много места по света е сезонът на карнавалите. Най-прочутият - този в Рио де Жанейро, отново събра хиляди туристи. С танци, песни и паради на много места в Европа също текат празненства. 

Хиляди танцьори от елитните училища по самба провеждат традиционните си паради в Рио. Те дефилират в пищни костюми от лъскави материи, покрити с пера. По традиция парадът изпраща силни социални и политически послания по наболели теми за бразилското общество.

В Европа също знаят как да се забавляват. Повече от 11 000 души излязоха по улиците на хърватския град Риека, за да се включат в местния карнавал. В него гастролираха повече от 90 хърватски трупи, а към тях се присъединиха още 25 от 14 други страни. Риека е една от двете европейски столици на културата тази година, заедно с Голуей в Ирландия. 

Тридневният карнавал в белгийския град Aалст стартира въпреки критиките в антисемитизъм. По улиците на града бяха показани пародийни статуи - без табу, независимо дали става въпрос за различни религии или кралското семейство, не беше пожалена дори Грета Тунберг. 

Карнавалът в испанския град Кадис също е в разгара си. Музиката, танците и шествията продължават цели 10 дни.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК