Откриха почетно място с името на Стоянка Мутафова в Сатирата

То е разположено в големия салон

05.02.2020 | 15:02 Редактор: Ралица Братанова

Почетно място с името на Стоянка Мутафова има от днес в големия салон на Сатиричния театър "Алеко Константинов". То беше открито от директора на театъра Калин Сърменов и дъщерята на голямата актриса - Мария Гурбешлиева.

Стоянка Мутафова беше родена на 2 февруари, тази година тя трябваше да навърши 98 години, 72 от тях тя прекара на сцената. 74 пък са ролите тук в Сатиричния театър, от днес именно второ е мястото, на което беше поставено нейното име върху бронзова табела, за да напомня за таланта на голямата актриса. 

 


"Това е мястото, стола на Стоянка. В началото, на най-хубавия ред, тя е от хората, които винаги са водили след себе си останалите", обърна се към Муки Калин Сърменов.

Началото на Сатирата поставя “Баня”, а Стоянка Мутафова играе в постановката.

"Това беше нейният театър, тя живя заради този театър, театърът на Стоянка, на майка ми", каза дъщерята на Мутафова - Мария Грубешлиева.

Да се върне в големия салон на Сатирата се оказа предизвикателство за дъщерята на голямата актриса.  

"За последно я видях на представлението “Столетие мое” и финала, който е много тежък - тази възрастна жена си отива, идва ангелът и я прибира и ми мина нещо през ума", разкри Муки.

Духът на Стоянка Мутафова и днес усещат колегите ѝ в Сатирата. 

"Тя беше толкова луда, в кавички, така да се изразя, с извинение към паметта ѝ, че духът ѝ витае в този театър, дух на особена лудост", сподели Славчо Пеев.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков и оператора Ангел Пешков. 

Снимка: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК