12 начина да се справите с паник атаките

В такова състояние може да изпаднете навсякъде – на работа, в метрото или в кола

30.01.2020 | 15:00 Редактор: Кристина Крумова
12 начина да се справите с паник атаките

Паническото разстройство често се развива като реакция на тялото и психиката към стрес, надхвърляйки нашите възможности.

Невинаги можем да сме наясно, че сме под голям стрес, но тялото ни дава сигнали, когато ресурсите се изчерпват. Паник атаките са един такъв сигнал, а симптомите им са изключително неприятни. Атаката може да ви хване навсякъде – на работа, в метрото или в кола.

Как да реагирате? Ето какво препоръчват психолозите.

1. Изпийте 100-150 г студена вода.

2. Започнете да казвате всичко, което правите на глас. Говорете със себе си, подкрепяйте се, насърчавайте се.

3. Правете упражнения за дълбоко дишане.

4. Ако сте в кола или никой не ви вижда, включете музиката и започнете да пеете.

5. Разтривайте ръцете си, докато се затоплят в дланите, разклатете ръцете си (сякаш искате да се отърсите). Добре е да имате шипована масажна гумена топка за ръце. Стискайте топката между дланите си.

6. Обратно на ръцете – опитайте се да охладите лицето. Можете да отворите прозореца в колата, да включите вентилатор или климатик в стаята, измийте го няколко пъти със студена вода.

7. Отпуснете изцяло тялото (по-добре е да седнете или да легнете, ако е възможно), сякаш е станало безтегловно, ефирно, затворете очи, включете музика.

8. Превключете мнението си за решаване на проблеми. Ако шофирате, погледнете картата и помислете как можете сами да създадете маршрут без навигатор (навсякъде, до друг град). Научете чужд език, повтаряйте думи, фрази, предварително записани на рекордера или в приложение на телефона. Можете да рисувате или оцветявате. Обичайната игра на тетрис също може да разсее ума ви при атака.

9. Ако е възможно, обадете се на някого и проведете разговор за нещо, което ви вълнува приятно.

10. Ако има животно у дома, погалете го, говорете с него. Контактът с животните помага много.

11. Започнете да дъвчете дъвка, за предпочитане с ментол.

12. Веднага щом почувствате, че сте се подобрили, кажете на себе си: "Това е моето тяло, контролирам го. То може и да иска повече адреналин, но аз съм добре. Контролирам и състоянието ми се стабилизира".

Четете още статии на подобни теми в tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК