Еминем пусна нов албум със социално послание

Рапърът призова за забрана на оръжията в САЩ заради множеството инциденти

17.01.2020 | 18:20 Редактор: Ралица Братанова

За втори път в рамките на две години рапър №1 в света - Еминем, шокира феновете си с изненадващ албум. 

Традиционно Маршъл Матърс, както е рожденото име на изпълнителя, привлече остра критика, но имаше и такива, които адмирираха призива на Еминем за забрана на оръжията в САЩ.

В 11-ия си студиен албум Еминем черпи вдъхновение от майстора на психотрилъра Алфред Хичкок. В далечната 1958 г. знаменитият режисьор издава единствения си албум "Музика, от която да бъдеш убит".

Еминем е заимствал името и оформлението на обложката именно от него. 

Както обикновено обаче рапърът си навлече критика, тъй като в една от първите песни споменава терористичното нападение на концерта на поп певицата Ариана Гранде в Манчестър, където 22-ма души загинаха. 

Настроението на албума рязко се променя с песента “Darkness”, в превод "Тъмнина". Еминем започва парчето с думите "не искам вече да бъда сам в мрака". 

Текстът води слушателя през емоциите на изпълнителя преди да се качи на сцената за концерт. Той говори за страха, притеснението, алкохола и хапчетата преди всяко голямо шоу.

Песента обаче става все по-мрачна, а слушателят разбира, че Еминем пее не от гледната точка на изпълнителя, който се подготвя за концерт, а на стрелеца от Лас Вегас, отнел 58 човешки живот на музикален фестивал през 2017 година.

Самият Маршъл Метърс заявява: "Ако искате да знаете причината, няма да намерите мотив, аз нямам представа. Не дадох знак за психическо разстройство".

Последната минута от песента е монтаж от новинарски репортажи за масови стрелби в училища и на събития в Съединените щати - проблем, с който страната се бори от години. 

На самия финал парчето завършва с призив слушателите да гласуват за забрана на огнестрелните оръжия с думите "Кога ще свърши всичко това? Когато достатъчно хора ги е грижа".

Снимка: БГНЕС

Репортаж на Лилия Мустакова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК